13 December 2011

nak bersalin di mana?

dulu2 walaupun nak sangat2 pregnant, tapi tak de le fikir sampai detail sedetail2nya... sebab may be belum masanya lagi. sekarang ni dah tiba le masanya untuk fikir ke semua tu.. semuanya kena decide.

1st ari tu, nak check up monthly kat mana? errmm isu tu dah settle dah. sebab dah 16 week eeehhh... tak kan tak check up langsung.. kan kan kan.. mulanya ingat nak gie klinik jerr kat pandan tu sebab opis enche affa cover.. then bila pikir2 balik gie jerr la check up kat klinik kesihatan kat opis ni... bukan kena bayar pun... cuma datang awal sket jerr untuk dapat no giliran awal.. len2 semua ok jerr... dalam masa sejam.. settle dah..

sekarang ni.. enche affa dok sibuk tanya nak bersalin kat mana? dia suruh pikir awal2 dan decide. errmm memang la sebab kan ke dia yang nak menanggung kos nyer nanti... kan kan kan.. errmm lagi pun bagus apa decide awal, tak yah le kelam kabut last minute nak cari2. kat mana? kat mana?

so, aku pun cari la spital mana yang berkenan di hati.. tanya pak cik google.. macam2 kisah ada.. makin menakutkan aku jer.... macam2 citer ada. ngeri jugak dengan pengalaman2 orang2 len... entah lah.. fikir nyer fikir... sampai tak larat nak pikir or nak pilih spital mana... penat enche affa tunggu jawapan.. susah ooo soklan nih...

tah aarrr aku pun tataw.. cuma apa yang tertanam kat fikiran aku ni... walau bersalin kat mana pun sakitnya tetap sama. yang membezakannya qada dan qadar kita masa tu.. sekiranya Allah swt mempermudahkan, Insya Allah ianya akan jadi mudah. sekiranya Allah hendak menguji hambaNya ketika saat bersalin, siapalah kita untuk menolaknya.. redhalah dengan ujian dariNya.. sesungguhnya ujian itu adalah untuk penghapus dosa. berbaik sangkalah kepada Allah swt dan berdoalah semoga semua urusan di permudahkan. segalanya dan semuanya hanya Dialah yang mengaturkannya.. siapa kita untuk mengaturnya...

Kesakitan ketika bersalin merupakan nikmat Allah kepada kaum wanita. Ini adalah kerana kesakitan yang dirasainya itu merupakan ujian keimanan seseorang yang bakal bergelar ibu. Melalui rasa sakit yang dialami oleh ibu akan menambahkan lagi rasa kasih sayang terhadap anak yang dilahirkannya. Di situlah kunci kepada kesanggupan pengorbanan yang telah dilakukan dan akan dilakukan oleh si ibu berbanding dengan si bapa. Di dalam sebuah hadis ada disebutkan jika kita sabar menempuh kesakitan, disamping memanjatkan kesyukuran dan memuji kebesaran Allah s.w.t., nescaya segala dosa kita yang lalu akan diampunkan-Nya. Bahkan bagi wanita yang tergadai nyawanya ketika berjuang melahirkan anak, akan diangkat darjatnya kepada SYAHID! Begitulah betapa tinggi dan besarnya rahmat Allah s.w.t. terhadap kaum wanita yang menghadapi penderitaan dan kesakitan ketika berjuang untuk bersalin. baca kat sini untuk seterusnya..

adooiiiiiiiiii memang susah betul aku nak menyebut nak bersalin kat spital mana.. kalo ikut hati.. memang le nak tempat yang baik2 layanan ok2.. selesa. doktor dan nurse baik2.. dan layanan 1st class. walaupun tahu yang hakikat bersalin tu memang sakit. semua orang punya pilihan.. macam dr gladis cakap, nak bersalin di mana pun, is up to you.. but look at your pocket first. betoi aarr... kalo ikot hati.. nak jerr gie spital nih...
walaupun jauh, tapi memang best. tapi nak bayo tu.. yang meleleh ayor mata dan ayor idung. sian plak.. enche affa.. kalo normal jerr kosnya dekat RM5k.. huhuhuhu.. tu kalo normal. kalo kena c-zer.. kos boleh mencapai RM12k keatas.. sape nak tanggung tu.... sila jawab....

kalo nak murah.. gie bersalin kat GH jerr... goverment hospital.. ermm tapi jauh tu dari rumah... jammed lagi... huhuhu nasib ada alasan.. err spital kajang kan dekat jer.. errmmm tamau aarr scary la.. hospital kajang.. enche affa pun tak rekomen... nasib baik.. dapat le reject 2 buah spital dah...

entah la.. kalo boleh, tanak le bersalin kat tempat yang mahal2 sebab sian enche affa. spital yang mampu bayo pun dah le.. esok2 mana taw.. tetiba Allah jemput aku lepas bersalin.. sian enche affa.. banyak dia nak kena bayo.. nak jaga baby lagi... bukan aku minta sesemua tu.. tapi kita tak tahu qada dan qadar kita. esok2 kita tak taw apa akan berlaku.. so, kena bersedia segalanya.. kena fikir segalanya.. supaya tak membuat keputusan sesedap rasa jerr... paling penting aku tanak membebankan enche affa. sian dia.. tanak aarr menyusahkan suami terchenta...Link
rasa macam nak bersalin kat HUKM jer.. tak de le jauh sangat dari rumah. HUKM tingkat 2 adalah gov nyer rate. HUKM tingkat 7 adalah specialist hospital. rate dia berbeza la. tapi bila fikir2 nak gie HUKM.. tu kena tempuh jalan yang jammed.. kalo siang.. memang confirm jammed.. jarang2 jerr tak jammed. kalo malam pun kekadang jammed.. tu yang wat lomah den tu.. memang boleh lalu jalan dalam.. tapi masya Allah berbelit2 jalan dia.. plak tu.. banyak betoi traffic light. kekadang jammed jugak sebab lalu kat kawasan perumahan. tu macam tak berapa nak berkenan tu..

kalo kat hukm.. mana tahu tetiba kita plak terpilih untuk doktor2 pelatih belajar.. (cam ada sesetengah orang yang bersalin kat hukm nyer pengalaman) tu, yang segan tu.. bukan nak salahkan sesiapa.. sebab doktor pelatih ni.. kan tengah belajar on real situation. sebab esok2 diorang ni le.. akan jadi pelapis doktor2 yang sedia ada. syabas dan tahniah buat diaorang sumer.. cume kalo aku terpilih... huhuhu.. segan den aahhh... den ni kan pemalu... aaawww...

masa mula2 dulu, ingat nak bersalin at alzahrah jerr.. pakej bersalin RM1.3k. dekat jerr ngan umah dalam 5 minit, dah sampai.. tak jammed langsung. dekat dengan tempat armand kayuh basikal jerr... depan tasik. tapi enche affa cakap, alzahrah ni.. baru lagi.. dan tempat dia kecik jer.. enche affa nak aku bersalin kat spital yang beso sket.. menurut dia kalo ada apa hal nanti cukup semua peralatan.. bukan minta.. ada apa2 tapi in case la... sebab kita tak tahu apa akan berlaku masa nak bersalin nanti.

ni.. yang susah nak fikir ni... tah la tataw.. buntu nak fikir nak bersalin kat mana... STE cover sampai RM1.2k. Alhamdulillah. sebab keje tempat lain, tak cover langsung. tanak le gie spital yang mahal sangat kena bayo.. sian enche affa.. kalo nomal dah mahal.. apatah lagi kalo c-zer or ada masalah len.. bukan nak minta ada masalah.. tapi sesemua tu kena fikir sebab kena ada back up money.. no money no talk.. okeh.. wakakaka..

colombia asia hospital pun tak jauh dari rumah. dalam 10 minit drive dah sampai or kurang kot sebab dekat jerr. confirm tak jammed langsung. sebelah econsave jerr..pakej bersalin normal RM2.5k++ bagi 1 katil sebilik tidak termasuk prosedur seperti ‘kelahiran induce’, kelahiran melalui forceps atau vacuum, rawatan ICU bayi atau transfusi darah. dan bagi pakej bersalin untuk 2 atau 4 katil sebilik, RM2.3k ++. tidak termasuk prosedur seperti ‘kelahiran induce’, kelahiran melalui forceps atau vacuum, rawatan ICU bayi atau transfusi darah. kalo masuk? banyak tu nak kena tambah.. kalo c-zer.. tah berapa nak di bayo... tak plak di sebutkan berapa harganya..

semalam enche affa bagi cadangan KPJ kajang or KPMC dua2 spital ni.. lebih dekat dari HUKM dan jalan tak jammed. lalu Cheras kajang highway, exit kajang (belok kanan) jalan terus.. dah sampai.. sebelah kiri. mula2 jumpe KPJ kajang.. pastu jumpe KPMC.. kalo terus lagi.. belok kiri, spital kajang le.. berapa minit yer.. kalo aku drive ada la kot dalam 20 minit. tapi kalo enche affa drive.. lagi kurang dari tu. rate spital KPJ lebih kurang sama jer dengan KPJ yang len. Kalo KPJ ampang puteri utk normal, 4 org sebilik dlm RM2050, kalo sensorang RM2.6k. kalo kena c-zer dalam RM9k to 11k. uish.. tak mampu den ha... tapi kalo nak gie ampang puteri ni.. jauh oooo... kalo KPMC ni.. tengok rate dia dan feedback pun ok jerr.. walau apa pun masih ada masa untuk fikir2 dan cari2 serta mengumpulkan dana2. :) bukan untuk bersalin jerr tapi untuk keperluan keperluan lain lagi.

wat masa ni.. checkup jerr macam biasa kat klinik kesihatan untuk ibu2 mengandung. nanti bila kandungan berusia 7 bulan, baru transfer.. ada lagi 3 bulan. masih ada masa.. tapi.. kejap jerr masa berlalu... time tu.. buku merah pun dah penuh.. buku merah tu penting sesangat kalo nak bersalin kat gov hospital. tapi kalo nak bersalin kat private hospital.. tak ada buku merah pun tak per.. at least kena 2 kali check up kat tempat dia..

aku, kalo boleh nak bersalin ngan doc pompuan.. dan nurse pompuan segan aarr kalo dengan doc laki2. walaupun doc laki2 dah tak heran dah sebab tu kan kerja dia.. tapi aku yang segan.. biarlah nak kata apa pun aku tetap gak segan ngan doc laki2. bukan ngan doc laki2 jer.. dgn nurse laki2 pun aku segan.. huhuhu... weeii malu tu.. jgn wat main2.. ingat dulu masa aku kena wat d&c kat pusrawi. memang la kena dengan doc pompuan, dr habibah. tapi nurse yang handle sblum dr habibah datang.. nurse laki tu.. ada la dalam 3 orang kot dan sorang nurse pompuan. diorang memang tak segan.. sebab dah kerja diorang. aku yang segan.. nurse yang laki ni le yang wat preparation sblum dr habibah masuk.. tuhan jerr yang tahu betapa segannya aku.. sementara nak tunggu kena bius tu... memang le lepas bius tu aku dah tak sedar apa dah tapi ingat aku tak malu ke?. berapa lama lepas aku kena bius baru dr habibah masuk pun aku tataw.. sebab aku tak sedo dah... tapi hakikatnya.. huhuhu... malu weeeiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii

note : sumer gambo2 dari pak cik google yerr...

ni, our dinner...

ikan sungai masak tempoyak
untuk aku yang tak makan tempoyak

mangga lemak yang dah masak
air carrot susualhamdulillah...


....from kekwa22 with love....
“Jika tak dapat apa yang kita suka, belajarlah menyukai apa yg kita dapat… dan bersyukurlah dengan apa yang kita ada..”

1 comment:

  1. blackjacktournaments.com, where you can get a list of all the [url=http://www.designwales.org/mbt-outlet.htm]MBT shoes Outlet[/url] speaking with me today on behalf of The Old Schoolhouse Magazine. [url=http://www.designwales.org/nfl-outlet.htm]Nike NFL Jerseys[/url] Russell terriers are intelligent, hard-working dogs that need [url=http://www.designwales.org/nfl-outlet.htm]NFL Jerseys outlet[/url] prefer, you surely could carve the entire jack-o-lantern this
    other devices. It also has the 911 emergency interrupt feature [url=http://www.designwales.org/isabel-marant-outlet.htm]Isabel Marant Sneakers[/url] Many people have found that while it is easy enough to read, The [url=http://www.designwales.org/nfl-outlet.htm]http://www.designwales.org/nfl-outlet.htm[/url] program, having Jack with CaptureRx ultimately means better [url=http://www.designwales.org/nfl-outlet.htm]http://www.designwales.org/nfl-outlet.htm[/url] to exert extra force or extra leverage to make clean cuts. Sharpen
    to teach your dog to refrain from aggressive behaviors. Jack [url=http://www.designwales.org/mbt-outlet.htm]http://www.designwales.org/mbt-outlet.htm[/url] massive ship of around 200 tones was originally sent to protect [url=http://www.designwales.org/nfl-outlet.htm]http://www.designwales.org/nfl-outlet.htm[/url] slightly different, the biggest one being the number of decks [url=http://www.designwales.org/isabel-marant-outlet.htm]Isabel Marant outlet[/url] another card. A player may have drawn an eight or a two giving

    ReplyDelete