01 August 2010

andainya...

pagi ni memang tak gi jogging sebab memang dah plan. lagi pun malam tadi aku dah tak cukup tido. pening arrr.. plan pagi ni nak mandikan jimmy dan bersihkan daun2 hasil nukilan our lovely tuan rumah.

ni, our breakfast.
cokodok jagung.

bahannya..
tepung secawan
jagung 2 tongkol di hiris bijinya dari tongkol. sila buang tongkolnya okeh!
1 biji bawang
2 biji cili
air cekupnya
garam secukup rasa
minyak untuk menggoreng

kekdahnya..
errmmm gaul sumer dan bancuh dengan air cam nak wat cokodok len tu... then goreng ararr

then aku masak mee goreng. dua orang untuk dua menu. hehehe

masa aku dok prepare bahan2 untuk mee goreng ni.. che norma tegur sebab dia cakap aku nak wat mee goreng ke sup sayo. jom tengok kenapa che norma confuse aku nak masak apa sebenarnya.

ni, mee yang ada. 1/2 pack jerr.. lebih wat mee udang malam tu.
dan yang ni pulak, sayo2 yang bakal di masukkan ke dalam mee.
memang macam gaya orang nak wat sup sayo. hehhehee.. 1 pinggan beso. ala.. banyakkan sayo2 bagus apa...

maka hasillah mee sayo... cenggini
lepas makan mula la kena wat keje buruh kasar. jangan nak malas2. project pg ni, bersihkan halaman. clearkan yang zahari wat kecah2 tu..

ni, che norma jumpe dalam longkang. dia cabut then nak tanam kat halamanhopefully berbuah la dengan banyaknya... ameennn

ni pulak.. batas baru. sambung batas pokok cekur.
dah panjangkan kebun depan umah kitaorang..

kalo kak norma tetap jugak nak teruskan project sawit & getah dia.. mau pengsan zahari.

then lepas tu.. kak norma & me, gie kebun pak cik nan dengan tujuan utama nak amik daun kesum. nak tanam. on the way nak gie tu.. terserempak dgn pak cik nan. habaq aarr kat dia tujuan utama pi kebun dia. dia plak dok sorong pisang... satu kete sorong.

tapi bila dah sampai sana.. macam2 aarr kena rembat. dah menyimpang dari plan asal. tu la.. kan aku dah kata.. kalo aku ngan cjhe norma nih wat plan 2cm nyer tebal pun.. tak de maknanya.. sumer boleh adjust.

mula2 sekali kutip pucuk ubi, pas tu kutip pucuk kaduk.. err kaduk naik junjung... pastu bunga kantan. anak2 pokok ulam raja pun di rembat juga.. di ikuti dengan anak pokok terung... bab merembat.. memang aarr lajuuu jerr wat cam kebun sendiri.

tapi bila dah sampai umah.. declare aarr ngan pak cik nan apa yang kitaorang rembat. then pak cik nan tambah dengan sesikat pisang masak yang sangat2 sedang elok di goreng. errr rezeki jangan di tolak...

ni aku tanam.
anak pokok terung yang di rembat. mudah2an hidup subur dan berbuah lebat. ameenn

ni my lunch tengah hari ni.. oppss silap bukan tengah hari okey.. tapi petang. orang sibuk dok wat kudap2 untuk hi-tea. yang aku pulak dok bz2 masak untuk lunch pada pukul 3.30pm. sementara kak norma plak, dengan mood mengemas.. aku biarkan jerr la...

ni, masak lemak pucuk ubi.
bahannya
pi kutip pucuk ubi kat kebun pak cik nan. amik la banyak mana yang suka, dia tak kesah.
2 cawan santan segar.
sejemput ikan bilis di siang bersih
2cm kunyit
1 ulas bawang besar
4 biji cili hijau
sebatang serai
garam secukup rasa

kekdahnya.
rebus pucuk ubi hingga lembut. buang air. potong setebal 1cm. uko guna pembaris yerrr.. wakakka.. blend ke tumbuk ke.. wat la ce mana pun asalkan kunyit, bawang dan cili tu, hancur lebur. ketuk serai. biar sampai barai. masukkan kesemua bahan kedalam periuk dan biarkan sekali didih. masukkan garam secukup rasa.

ni plak.. telur dadar. sebabnya aku malas dah nak masak lauk lain. yang ni cepat lagi senang.

bahannya
2 biji telur
sebatang carrot
sehelai daun limau
sebiji bawang
sebiji cili
garam secukup rasa.

kekdahnya..
lu pikir la sendiri... hahha

yang ni.. memang lama tak ada dalam carta. tetiba hari ni muncul. kerana mendapat undian terbanyak dalam carta sms.. wakakak
ni plak standard kalo aku makan nasi kat umah ni.. biasanya tak lebih dari banyak ni.. tu yang kadang2 rasa tak berbaloi jer.. sebab tu aku lebih suka masak mende2 yang tak perlu makan dengan nasi..
lepas jerr menjamu selera ni.. baru lepas siap basuh pinggan, che norma wat pisang goreng. adooiiii.. sape la nak makan tu... nasi pun lom hadam lagi. masa aku nak kuar pi loyat tadi, siap sepiring pisang goreng. tapi tak sempat nak amik pic.

best aarr pi loyat hari ni. sangat2. apa yang bestnya kat loyat tu.. errr cam biasa la loyat tu.. tak de yang berubah pun. cumanya.. gie loyat ngan sape tu yang best.. errr dgn sape yeee??.. eerr tak yah nak teka2.. gie ngan king le...

wahh dah ada secretary la pulak... bagus2. satu perkembangan yang sangat2 bagus2. ada improvement.

malam ni aku menangis di bilik kak norma. tah aarr.. betul apa yang kak norma cakap. cumanya berat lagi mata memandang, berat lagi bahu yang memikul.

ya Allah
berikanlah kesempatan pada hambaMu ini
untuk aku melakar senyuman
senyuman yang mambahagiakan jiwa ini
walau pun sebentar..
izinkanlah..

Ya Allah
aku bersyukur dengan kurniaanMU ya Allah
aku sedar aku hanya insan kerdil
kurniakanlah kesabaran dan ketabahan yang tak berbelah bahagi
kepada hambaMU ini
agar ia tega untuk mengharungi segala ujianMU
agar ia mampu berdiri untuk mengharungi segalanya

Ya Allah,
jadikan hambaMu ini setabah yang mungkin
sesabar yang mungkin
dalam meniti hari2 yang mendatang

Ya Allah
aku sedar
apa yang aku ada pada hari ni,
segalanya
dan
semuanya
adalah milikMU
sampai masanya
aku akan kehilangan..
kehilangan semuanya...
tabahkanlah hatiku Ya Rabbi

Ya Allah
aku sedar segalanya adalah takdirMu
kerana kasih sayangMU
pimpinlah daku ke jalanMu ya Rabbi
semoga hambaMU ini tak terpesong dari landasanMu

lagu ni just for myself

Goodbye - Air Supply

I can see the pain living in your eyes
And I know how hard you try
You deserve to have much more
I can feel your heart and I simpathize
And I'll never criticize
All you've ever meant to my life

I don't want to let you down
I don't want to lead you on
i don't want to hold you back
From where you might belong

You would never ask me why
My heart is so disguised
I just can't live a lie anymore
I would rather hurt myself
Than to ever make you cry
There's nothing left to say but goodbye

You deserve the chance at the kind of love
I'm not sure i'm worthy of
Losing you is painful to me

I don't want to let you down
I don't want to lead you on
i don't want to hold you back
From where you might belong

You would never ask me why
My heart is so disguised
I just can't live a lie anymore
I would rather hurt myself
Than to ever make you cry
There's nothing left to say but goodbye

You would never ask me why
My heart is so disguised
I just can't live a lie anymore
I would rather hurt myself
Than to ever make you cry
There's nothing left to try
Though it's gonna hurt us both
There's no other way than to say goodbye

i adalah aku
dan
u jugak adalah untuk aku
it's me
errr... kesian kan kat aku ni.. kesian sangat2





....from kekwa22 with love....

2 comments:

  1. “Andaikata cahaya keyakinan itu telah menerangi hatimu, nescaya engkau dapat melihat akhirat itu lebih dekat kepadamu daripada engkau berjalan menuju kepada-Nya, juga engkau dapat menyaksikan segala keindahan dunia dengan jelas yang telah diliputi oleh puing-puing kerosakan yang bakal menghinggapinya.” (Syaikh Ibnu ‘Athaillah)

    “Ya Allah! Sesungguhnya telah putuslah kemampuan-kemampuanku di bumi ini dalam menolong agama-Mu. Tiada lagi yang tinggal, kecuali berhubungan dengan Engkau, berpegang kepada tali-Mu dan kurnia-Mu. Engkaulah sebaik-baik tempat aku berserah diri.”

    ReplyDelete