24 January 2011

jika....

hari ni aku bz. bz yang bz bukan sesaje wat bz. dah memang bz. tapi sebenarnya aku malas.. sebab monday blues. bz dalam malas... ce mana tu... cam tu la kiranya. tah aarrr.. mana ada barang murah skrang ni.. sumer mahal. ni dok sibuk nak turunkan harga.. teruk betul..

kesian enche affa kena keracunan makanan. alahai.. kesiannya.. take care yer... rest kat umah. kalo terok sangat gie spital pulak tau.

Disebabkan semalam tak jadi nak meroti, maka.. malam ni.. menyambung hasrat nak wat roti. cam best jerr.

kalo dulu wat guna resepi len, kali ni, tuko pulak.

Resepinya cam nih. copipes dari sini

Raisin Bread - (Adapted from The Bread Baker’s Apprentice)
Yield: 2 loaves

Ingredients
3 + ½ cups all purpose flour, plus extra for work surface
4 heaped teaspoons white granulated sugar
1 + ¼ teaspoons salt
2 teaspoons instant yeast
1 + ¼ teaspoon ground cinnamon
1 egg, room temperature, lightly beaten
2 tablespoons (1 oz) vegetable shortening, melted - yang ni aku tuko dgn water roux
1 cup warm whole milk (110 degrees F)
¼ cup warm water (110 degrees F) - tak letak langsung. sebab adunan dah lembik.
1 + ½ cup raisins, rinsed and well drained

To make the Water Roux Starter, you need 1 part flour, 5 parts water.

Directions

1. Mix together the flour, sugar, salt, yeast and cinnamon. Make a well in the centre of the flour mixture.

2. Pour in the egg, milk and water to the flour mixture and mix to make a dough.

3. Dust a work surface with flour. Turn the dough onto the work surface and knead for 10 minutes. Sprinkle lightly with flour as needed so that the dough does not stick.

4. Sprinkle in raisins 2 minutes before the 10-minute kneading is done. Spread the dough out creating a flat surface, sprinkle liberally with raisins. Fold one corner of the dough over, sprinkle with raisins, fold another corner, and sprinkle with raisins. Repeat by folding the dough onto itself and sprinkling with raisins until you have added all of the raisins and continue kneading to take you up to the 10 minutes. Don’t worry if you have a few raisins that fall way, just push them onto the dough.

5. Transfer the dough to an oiled bowl. Rub a little oil on top of the dough to prevent a skin forming. Cover with plastic wrap and place somewhere warm and draft free. Let proof for 2 hours or until doubled in size.

6. Once risen, punch down the dough, divide in half, form into loaves and place in 8 ½ by 4 ½ – inch loaf pans that have been brushed with oil. Cover loosely with plastic wrap and put in a warm place to rise for an hour or until the dough crests above the lips of the pan.

7. Bake in a 350 degrees F preheated oven for 20 minutes. After this time, rotate the pans 180 degrees and bake for another 20 – 30 minutes or until lightly browned and the bottom when rapped, sounds hollow.

8. Immediately remove loaves from pan and cool on wire racks. Let cool for 2 hours before slicing bread.

ni rupe sebelum masuk oven. punya la tinggi naik..
yang ni plak baru jerr kuar dari oven

see, gebu kan my rotiesok2 boleh wat lagi
bahawasanya aku dah lulus wat roti. yey yey

kenapa aku masih selsema, masih demam & masih hidung tersumbat? kenapa? kenapa? kenapa? setiap hari kena makan ubat. ubat. ubat. mencikkkkkkk. bila time idung tersumbat, memang sangat2 sukar nak bernafas & bercakap. tah la... teruk la macam ni.. sangat2 tak larat nak melayan ke semua ni.. aaarrgghhhh

ok la.. malam ni mmg cukup puas hati dengan roti yang gebu lagi lembut. so, boleh tido dengan lena. eeeccceehhh... wakakka

jom jom landing

Jika - Ari Lasso && Melly Goeslow

jika teringat tentang dikau
jauh di mata dekat di hati
sempat terpikir tuk kembali
walau beda akan kujalani
tak ada niat untuk selamanya pergi

jika teringat tentang dikau
jauh di mata dekat di hati
apakah sama yang kurasa
ingin jumpa walau ada segan
tak ada niat untuk berpisah denganmu

* jika memang masih bisa mulutku berbicara
satu kata yang ingin terucap
kan kudengar caci dan puji dirimu padaku
kita masih muda dalam mencari keputusan
maafkan daku ingin kembali
seumpama ada jalan untuk kembali

jika teringat tentang dikau
jauh di mata dekat di hati
tak ada niat untuk selamanya pergi

jika teringat tentang dikau
jauh di mata dekat di hati
tak ada niat untuk berpisah denganmu




....from kekwa22 with love....

2 comments: