24 February 2011
ooowwhh dunya.. lihatlah
lalalalalallaallalala
best2 hari ni tak bosan macam semalam & semalamnya.. sebab ada keje2 nak di buat.. hhuurraaayy... apa la poyo..
tengah hari plak.. g wangsa maju ngan ita sebab nak beli hadiah untuk farewell 4 orang staff. ramai tu... antaranya dapat offer kat tempat len dan ada yang kontraknya udah tamat.
hari ni solve satu masaelah... lalalalalallaa... best best
malam ni, wat roti.. lagi.
roti manis... tak letak inti apa2 pun
resepi kat sini yer...
aku kopipes jerr
Basic Dough kak Nor style
By: Kak Nor Secubit Garam
380gm tepung high protein (tpg roti)
3 sudu besar susu tepung
80gm gula castor
3 sudu kecil yis segera
1 bj telur A ~ dikocok sket dgn garfu
100ml air
100gm water roux
1/2 sudu kecil garam
30gm butter
30gm shortening
Masukkan bahan air, telur dan water roux ke dalam bread maker (BM) dan lepas tu masukkan bahan2 kering spt tepung dan susu tepung.
Letakkan gula dan yis di satu penjuru manakala garam di penjuru yg lain.
Tekan suis on pd BM dan setkan pd mode dough.
Tekan start dan biarkan ia menguli utk seketika.
Bila dah membentuk sebiji doh boleh la dimasukkan butter dan shortening.
Biarkan sehingga proses menguli selesai.
Biarkan ia naik hingga 2x ganda atau BM berbunyi menandakan proses sudah tamat.
Boleh la dibentukkan doh td mengikut citarasa anda.
#kalau nak doh yg lebih lembut dan gebu boleh la diulang proses menguli tu sekali lagi.
gebu & sedap roti ni.. tengkiu yerr sebab share resepi ni..
ooowwhh dunya.. lihatlah
Yang ni, untuk armand. kalo yang ni.. dia memang makan kalo ada spiral ke apa yang seangkatan..
....from kekwa22 with love....
best2 hari ni tak bosan macam semalam & semalamnya.. sebab ada keje2 nak di buat.. hhuurraaayy... apa la poyo..
tengah hari plak.. g wangsa maju ngan ita sebab nak beli hadiah untuk farewell 4 orang staff. ramai tu... antaranya dapat offer kat tempat len dan ada yang kontraknya udah tamat.
hari ni solve satu masaelah... lalalalalallaa... best best
malam ni, wat roti.. lagi.
roti manis... tak letak inti apa2 pun
resepi kat sini yer...
aku kopipes jerr
Basic Dough kak Nor style
By: Kak Nor Secubit Garam
380gm tepung high protein (tpg roti)
3 sudu besar susu tepung
80gm gula castor
3 sudu kecil yis segera
1 bj telur A ~ dikocok sket dgn garfu
100ml air
100gm water roux
1/2 sudu kecil garam
30gm butter
30gm shortening
Masukkan bahan air, telur dan water roux ke dalam bread maker (BM) dan lepas tu masukkan bahan2 kering spt tepung dan susu tepung.
Letakkan gula dan yis di satu penjuru manakala garam di penjuru yg lain.
Tekan suis on pd BM dan setkan pd mode dough.
Tekan start dan biarkan ia menguli utk seketika.
Bila dah membentuk sebiji doh boleh la dimasukkan butter dan shortening.
Biarkan sehingga proses menguli selesai.
Biarkan ia naik hingga 2x ganda atau BM berbunyi menandakan proses sudah tamat.
Boleh la dibentukkan doh td mengikut citarasa anda.
#kalau nak doh yg lebih lembut dan gebu boleh la diulang proses menguli tu sekali lagi.
gebu & sedap roti ni.. tengkiu yerr sebab share resepi ni..
ooowwhh dunya.. lihatlah
Yang ni, untuk armand. kalo yang ni.. dia memang makan kalo ada spiral ke apa yang seangkatan..
....from kekwa22 with love....
Labels:
roti
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment