23 November 2013

Caramelo Almond Crunchies in the house

Hari ni dapat beli tiket air asia ke langkawi. Saja nak bawa anak2 naik kapal terbang. Pi langkawi.. sebabnya Armand request hari tu nak pi langkawi. Layan jerr la tambang free. Bayo tax jerr.. tapi tambang adik plak mahal. Rm100 pi balik. Mahai tu.. tapi tak per la. Berbaloi la dengan tambang tu.
 gambo amik kat sini

Tetiba pikir kalo pi oversea pun best gak. Tapi nak pi mana yer.. budak2 opis ni dok pakat2 pi korea. Tak per la diaorg dah ada geng. Pi dekat2 dulu sudah. Then tengok bajet. Kalo bajet banyak.. boleh jerr pi bila2.. kan kan kan… tapi.. bila nak ada bajet tu???!! Insya Allah one day.

So, next year before puasa boleh la pi jenjalan bersama kuarga terchenta. Errmm cuti kena bajet2 lerr ni. Memang tak leh cuti sesuka hati jerr.. kalo tak mmg cepat jerr abis cuti. Dah la cuti 14 hari setahun plak tu.. sangat sikit okeh! Tak per layan jerrr…

Last weekend aku wat caramel. Eerrmm 1st time buat. Tak sengaja terbuat. Hihihi.. balik dari abang little ikhtifal kat putrajaya, terus jerr singgah bangi. Kebetulan lalu depan kedai bakery and ada plak parking lot. Enche affa plak ngantok.. apa lagi.. parking kete comei2.. enche affa tido.. adik isyraf pun tido. Abang ngan mama pi kedai bakery.

resepi amik kat sini.  
Aku kopipes jerr

FLORENTINE COOKIES / KRUNCHY KARAMEL ALMOND
Rujukan : Kak Patmah Aspar

200 gm tepung Florenta
200 gm badam keping - aku wat 100g
100 gm kuaci hitam -
20 gm bijan hitam

Badam dan kuaci di bakar sebentar dalam oven pada suhu 160 C selama 5 minit
Satukan semua bahan dalam bekas
Gaul rata, hingga semuanya bersalut sempurna

Sediakan loyang 14x14 inc, alas loyang dengan kertas kek sahaja
Panaskan oven pada suhu 160C
Tuangkan adunan tadi dalam loyang dan ratakan nipis
Bakar dalam oven selama 10 minit
Sejurus keluar dari oven terus potong kepada kepingan
Simpan dalam bekas kedap udara.

Abang memang suka kalo suruh cari barang. Sempat jugak la kena pau kete menan. Huhuhu.. masa aku suruh cari cream of tar tar.. sgt kelakar.. memang la payah nak cari sebab semua yang ada pack beso. Aku nak pack kecik jerr… then aku suruh dia cari sementara aku cari baking soda and baking powder pack kecik.. jumpe jerr pack kecik.. dia jerit ‘mama abang dah jumpe cream of tar tar’ demgan gembiranyer.. sengih jerr akak2 len yang doa belek2 tepung. Hehhehehe.

Jumpa frontela 500g rm17.50. terus aku rembat.Ni bahan2 nyer..

 





 campur semua bahan kering.. bakar dalam oven 5 minit
 Gaul dengan florenta
ratakan dan bakar selama 10 minit. kuarkan dan potong
 Tada.... siap sudah.. sedap dimakan..
 Armand makan tak sedar habis sebalang... huhuhu

  .
...from kekwa22 with love....
“Jika tak dapat apa yang kita suka, belajarlah menyukai apa yg kita dapat… dan bersyukurlah dengan apa yang kita ada..”

No comments:

Post a Comment