27 January 2011

aku bosan, titik

hari ni mood aku tak bagus. aku tatau sebab apa. tapi memang tak de sebab. rasa pening, bengang.. tak selesa, tensen dan macam2 lagi rasa. balik jerr umah terus mandi2 & landing. baru la lega sket. tah aarr aku pun tatau sebab apa.. yey yey esok jumaat. tak sabo nak balik kampung...

Arrgghhh.. bosan... tadi ingatkan lepas balik keje nak singgah jj beli sabun basuh. tapi malas la pulak. pada hal lately ni aku gie keje memang dgn jimmy. hehhehe.. walau pun petang2 atau pagi2 dah tak ujan.. tapi still aku bawak jimmy. saja... memenuhkan parking kat ste.

alahai.. bulan 1 dah abis dah... aku rasa, bulan 1 ni.. cukup panjang. aku pun tatau sebab apa.. tah aarr may be banyak sangat peristiwa2 yang berlaku.. that why la kot.

malam ni, nak wat roti lagi.. wat roti marble kismis. masa dok menguli tepung tu.. rasa rilex jer... kepala.. memang bagus.. kalo tensen.. buatlah roti, nescaya dpt kurangkan tensen. resepi asal kat sini, ni, aku copipes jer.. tapi aku adjust la sikit2 sebab wat sikit jer... nanti kalo banyak.. sape plak nak makan.. wat membazir jerr... kan kan kan.

Bahan-bahan:

Bahan A:

410g tepung high protein - aku guna 300g jer, sebab wat sikit jerr
100g tepung superfine - tak letak langsung
80g susu pekat manis dibancuh dgn air- lain kali akak nak jd kan 100g
3/4 sk garam
7g atau 2 1/2 sk yis segera - 5g yis
1 biji telur - pukul sekejap
130ml air - tak letak langsung sebab doh dah lembek
60g butter - pd suhu bilik - 30g jer aku letak

Bahan B:

sedikit kismis dan coklat emulco - dimasukkan selepas perapan pertama

Water-Roux Paste :

25g tepung high protein
125ml air

Masukkan tepung dan air, kacau diatas api perlahan sehingga pekat menjadi pes. Setelah masak tutup dgn cling film sehingga suam2 kuku dan sedia utk digunakan.

Egg Wash
1 biji telur + 1 sudu kecil susu atau air paip

Cara membuat:

Masukkan ke dlm bekas kesemua tepung, yis dan water roux. Gaul sekata kemudian masukkan telur, bancuhan susu dan garam.Uli sehingga membentuk doh.

Kemudian masukkan mentega dan uli lagi sehingga terhasilnya doh yg kenyal dan licin. Bahagi doh kpd 2 bahagian, satu warna asal dan satu lg masukkan sedikit coklat emulco dan kismis.

Perap selama 1 jam atau sehingga doh naik 2 kali ganda. Kemudian tumbuk biar angin nya keluar lepas tu canai doh biasa letakkan doh coklat atasnya canai lagi kemudian gulung. Potong gulungan tadi kpd beberapa bahagian, bentukkan menjadi bun atau loaf atau apa saja mengikut citarasa masing2.
Susun dlm loyang yg telah digriskan. Biarkan bun naik 2 kali ganda, kemudian sapukan 'egg wash' atas permukaannya. Bakar pd suhu 180'C selama 15-20 min sehingga keperangan. Angkat dan sapukan mentega cair atas permukaannya kemudian sejukkan atas redai besi. Utk mendptkan permukaan yg lembut, bun tadi hendaklah diselimutkan dgn kain bersih. Bila sejuk simpan bun dlm bekas kedap udara.

masa dok dalam loyang.. sebenarnya comei2 jerr bentuk dia.. sejemput2 jerr besarnya.. tapi bila dia naik.. hambik kau.. kembang semangkuk. jadi beso2 gitu.sesape yang jual roti tu.. sebenarnya guna tepung sikit jer.. bila yis kembang.. jadi le beso. gamaknya roti2 kat luar tu saiz secoet jerr.. cam beso ibu jari jer.. then bila kembang jadi la beso2.. memang cepat kayo sape yang jual roti. then dok bz2 pasal tepung naik harga.. then naik kan harga roti.. cess memang kureng asam keping. moral of the story, wat roti sendiri taw.. hehehhe
lembut lagi gebu. malam ni, tapaukan roti ni untuk enche affa. kebetulan malam ni dia amik moto kat setiawangsa then aku suruh dia datang amik roti. wat bekal gie opis esok.

semalam aku nampak sebijik kete.. plat number susah nak sebut. WUU. susahnya nak sebut. kalo nak short cut jadi tak betul. kalo nak sebut 'double U (W) double U (2U)' dah jadi macam WW, kalo tulis. tak mencapai maksud WUU. kalo sebut 4th U, ce mana? ada berani? lambatnya nak sebut WUU. kena sebut one by one. nanti2 kalo sampai WUW.. heheh lagi la lambat nak sebut. plak tu kena sebut berhati2. silap2 jadi UUU..kan dah susah tu...

aarrgghhh... jom jom tido..



....from kekwa22 with love....

3 comments: