16 June 2011

laksa time

semalam gie men badminton. lama giler tak men. rasa macam berkurun lama tak men badminton. so, malam ni, melepaskan gian. lama weeiiii... ramai plak orang2 datang malam tadi.

hari ni kat opis aku membzkan diri tolong line fendi, wat BJ. sama gak cam semalam.. ok aarr boleh belajat sumthing new.

our dinner malam ni, lama giler tak masak laksa johor. so, malam ni, apa lagi... zasssssssssss.. so, jom layan my laksa johor.

laksa johor.
resepi untuk10-15 orang, tapi aku adjust jadi untuk 3 orang jerr... nak wat leceh sket. tapi best tuuuuuuuuu....

resepi ambil kat sini yer.. aku, kopipes jerr. aku gunakan bahan2 yang ada kat umah jerr.. adjust mana yang patut.

  • 1 paket sphagetti (direbus dengan air dan 1 sudu besar minyak sehingga lembut)
  • **Bahan A - (direbus dan dimesin - asingkan) **
  • Ikan kembong + ikan parang - 1 kilo (ikan parang optional) - aku guna 4 ekor sardin putih beso
  • udang basah 100gm
  • isi ikan kurau - 10 gram dibakar - tak letak, tak de.
  • 1 1/2 paket kecil udang kering 50gm
**Bahan B (dimesin)**
  • bawang besar - 3 biji
  • cili kering - 15 tangkai
  • halia - 2 ibu jari
  • lengkuas - 2 ibu jari & kunyit hidup - 2 ibu jari
  • serai - 2 batang diketuk untuk tumis
  • asam keping - 2 keping (masuk dlm kuah)
  • santan pekat 1 kotak / lebih
  • 1 paket kerisik- 1 sudu
  • 1 paket kecil rempah kari- guna 2 sudu
  • bawang putih -3/4 ulas
**Bahan Hias**
  • limau kasturi belah 2 dan buang biji
  • timun di racik halus
  • tauge buang ekor (segar)
  • jeruk chaipo (dihiris kasar / yang sudah siap cincang dalam paket) tak letak sebab tak tahu apa dia..
  • bawang besar hiris halus
  • lada merah/lada hijau dihiris
  • Daun kesum / daun selasih (utk hiasan) dan sedikit bunga kantan diracik halus (daun kesum & bunga kantan dimasuk juga dalam kuah)
  • Kicap kipas udang / kicap manis
** Sambal Belacan
  • -lada merah 5/6 biji
  • -Belacan melaka - 30 gram dibakar
  • Bawang Merah 1 biji kecil, garam dan sedikit aji
  • Klik di sini untuk isi bahan

Cara-cara

  1. rebuskan ikan, udang, udang kering dan isi ikan kurau bakar dan asingkan tulang dan mesin hingga halus bersama air rebusan
  • **Penyediaan kuah**
  1. Tumis minyak dan masukkan serai yang diketuk bersama bahan B hingga wangi
  2. Bila garing, masukkan rempah kari dan kacau sebentar dalam 1/2 minit
  3. masukkan ikan/udang/udang kering dan ikan kurau kering yang dimesin.
  4. masukkan santan pekat, kerisik diikuti dengan 2 mangkuk air dan
  5. masukkan asam keping
  6. tambah garam dan gula untuk rasa
  7. masak sehingga kuah pekat dengan api perlahan selama lebih kurang 1 - 1 1/2 jam. Lebih lama dimasak, kuah akan lebih tahan walaupun tak disimpan didalam peti sejuk
  8. **Sambal belacan**
  9. mesinkan semua bahan dan hidangkan
  10. SELAMAT MENCUBA
kenyang perut, suke ati yerr...


....from kekwa22 with love....

No comments:

Post a Comment