21 September 2011
daporku mula berasap
alhamdulillah syukur ke hadrat ilahi dengan limpah serta kurnia aku di berikan kesihatan yang baik pada hari ni, begitu juga dengan kuarga terchenta.
mujur sekarang ni, hujan masa tengah hari. petang masa balik kerja, tak de la basah kuyup. alhamdulillah. cuaca macam tak memberangsangkan lately ni...
our menu kitaorang sekuarga malam ni, simple jerr..
ni, pucuk paku goreng bersama sos tiram
asam pedas ikan merah
sedap pulak asam pedas hari ni. may be sebab dah lama tak masak asam pedas ker.. memang asam pedas ni sedap.. tatau aarr sebab apa.. sama jerr kekdah dengan yang lepas2. bila aku cakap ngan enche affa, dia pun agree. sesungguhnya asam pedas ni, memang marbeles. makan plak ngan nasi suam-suam. weeii kalo nasi panas, ce mana nak makan.. jangan aarr gelojoh.
lepas makan, aku siap2 nak wat trifle untuk bawa ke opis esok sempena majlis raya. majlis utk iop department.
ni le hasilnya... my trifle
kalo nak wat, resepinya cam nih
bahannya
layer paling bawah
butter cake.
bahan2 nak wat butter cake, cam nih
swiss roll, beli jerr kat jj. tak yah wat
layer 2
1 tin susu cair
10g agar2
100g gula
2 cawan air
3 sudu besar tepung kastad
secubit garam
kekdahnya
masak agar2 dgn air hingga larut kesemuanya. larutkan kastad bersama susu cair. perlahankan api. tuang kedalam agar2 yang telah larut bersama2 gula dan garam. masak hingga pekat.
layer kedua
10g agar2
2 cawan air
1 sudu besar serbuk koko *
2 sudu besar susu pekat manis *
1 sudu besar creamer *
2 sudu besar gula *
kekdahnya
larutkan agar2. campurkan bahan yang bertanda * dan gaul hingga sebati. masukkan sedikit demi sedikit agar2 yang telah larut. kacau hingga sebeti.
layer 3
bahannya
10g agar2
2 cawan air
1 tin buah peach
2 sudu besar gula
kekdahnya
larutkan agar2. tambah air buah peach dan gula biarkan larut
kekdah nak menghasilkan triffle ni,
susun layer paling bawah sekali mengikut citarasa sendiri. tuangkan semua layer 1. biarkan sejuk. tuangkan layer ke 2. bila dah sejuk, susun buah peach kedalam bekas dan tuang layer ke 3. biarkan sejuk
maka, jadi le cam nihyang ni plak, untuk armand iskandarsama jerr.. cuma tak de chocolate layer. tapi dah di tambah dengan chocolate ball.
cerr tengok, ni man punya.. yerrr...
....from kekwa22 with love....
“Jika tak dapat apa yang kita suka, belajarlah menyukai apa yg kita dapat… dan bersyukurlah dengan apa yang kita ada..”
mujur sekarang ni, hujan masa tengah hari. petang masa balik kerja, tak de la basah kuyup. alhamdulillah. cuaca macam tak memberangsangkan lately ni...
our menu kitaorang sekuarga malam ni, simple jerr..
ni, pucuk paku goreng bersama sos tiram
asam pedas ikan merah
sedap pulak asam pedas hari ni. may be sebab dah lama tak masak asam pedas ker.. memang asam pedas ni sedap.. tatau aarr sebab apa.. sama jerr kekdah dengan yang lepas2. bila aku cakap ngan enche affa, dia pun agree. sesungguhnya asam pedas ni, memang marbeles. makan plak ngan nasi suam-suam. weeii kalo nasi panas, ce mana nak makan.. jangan aarr gelojoh.
lepas makan, aku siap2 nak wat trifle untuk bawa ke opis esok sempena majlis raya. majlis utk iop department.
ni le hasilnya... my trifle
kalo nak wat, resepinya cam nih
bahannya
layer paling bawah
butter cake.
bahan2 nak wat butter cake, cam nih
swiss roll, beli jerr kat jj. tak yah wat
layer 2
1 tin susu cair
10g agar2
100g gula
2 cawan air
3 sudu besar tepung kastad
secubit garam
kekdahnya
masak agar2 dgn air hingga larut kesemuanya. larutkan kastad bersama susu cair. perlahankan api. tuang kedalam agar2 yang telah larut bersama2 gula dan garam. masak hingga pekat.
layer kedua
10g agar2
2 cawan air
1 sudu besar serbuk koko *
2 sudu besar susu pekat manis *
1 sudu besar creamer *
2 sudu besar gula *
kekdahnya
larutkan agar2. campurkan bahan yang bertanda * dan gaul hingga sebati. masukkan sedikit demi sedikit agar2 yang telah larut. kacau hingga sebeti.
layer 3
bahannya
10g agar2
2 cawan air
1 tin buah peach
2 sudu besar gula
kekdahnya
larutkan agar2. tambah air buah peach dan gula biarkan larut
kekdah nak menghasilkan triffle ni,
susun layer paling bawah sekali mengikut citarasa sendiri. tuangkan semua layer 1. biarkan sejuk. tuangkan layer ke 2. bila dah sejuk, susun buah peach kedalam bekas dan tuang layer ke 3. biarkan sejuk
maka, jadi le cam nihyang ni plak, untuk armand iskandarsama jerr.. cuma tak de chocolate layer. tapi dah di tambah dengan chocolate ball.
cerr tengok, ni man punya.. yerrr...
....from kekwa22 with love....
“Jika tak dapat apa yang kita suka, belajarlah menyukai apa yg kita dapat… dan bersyukurlah dengan apa yang kita ada..”
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment