21 October 2012

coklatku menjadi

hari ni, enche affa tak de... huhuhu 1st time dia tak balik2... wawawa... dia gie melaka. makna kata tinggallah aku bersama dengan anak2. Alhamdulillah mak ngah ada. kalo tak.. errmmm kami jerr la anak beranak...

 ni project aku this weekend. tempahan dari kak ngah...seronok wat cekelat ni... best.. sedap plak tu.. senang giler nak wat.. errmm best taw..

jom jom layanzzz. choclat





 





kalo nak wat.. cekelat.. macam nih



bahan2.

-          1kg coklat beryl. (Aku guna yang bitter sweet. Sebab aku suke yang pahit2 sket. Kalo nak yang sweet pun boleh. Tapi tak de la guna sampai 1kg.  guna dalam 0.5 kg jerr.. balance simpan for next project)

-          250g white chocolate

-          1 sudu kecil perasa mint.  (bajet nak wat cekelat yang berangin gitew bila masuk dalam mulut)

-          Pewarna oil base.

-          200g  Almond yang telah di panggang

-          Acuan plastic ikut bentuk yang aku suke…

Kekdahnya

Potong kecik2 coklat. Letakkan dalam aluminium bowl.
Didihkan air panas dan masukkan di dalam bekas or periuk. Letak aluminium bowl ke dalam bekas berisi air panas dan pastikan bahagian bawah bowl berada di dalam air panas. Kacau hingga coklat cair. Teknik double boil tanpa menggunakan api.

Masukkan almond dan perasa mint. Kacau sebati.

Buat kekdah yang sama utk white chocolate. Asingkan dan letak warna yang di sukai.

Masukkan  coklat putih atau coklat berwarna dalam acuan. Then masukkan dalam peti sejuk bahagian frozen seminit.

Kuarkan dan masukkan dark coklat hingga penuh acuan. Sejukkan dalam peti sejuk bahagian frozen selama 5 minit dan kuarkan dari acuan…

Tips : sepanjang penyediaan.. jangan pasang kipas or aircond. Nanti cekelat cepat keras. Kena berkali2 tukar air panas.




....from kekwa22 with love....

“Jika tak dapat apa yang kita suka, belajarlah menyukai apa yg kita dapat… dan bersyukurlah dengan apa yang kita ada..”

No comments:

Post a Comment