15 November 2010

balik kampung...

weehhh.. lagi dua hari lagi nak raya tau... mujur aku dah siap baju raya.. tapi sorry aarr mak.. aku memang lupa nak mengadakan baju raya untuk mak kali ni.. ampun sangat2.. tak sempat nak pikir yang mak lom ada baju raya. lupa yang dah nak raya.. dok kelam kabut mende len jerr... 1st time miss nih. sori aarr bonda..

sedih aarr hari ni.. tapi tak per aarr nak wat ce mana.. ok jer.. biar la biarlah...

aku gie batu caves petang tadi.. bertanyakan hal jimmy. sebenarnya aku memang malas nak menguruskan. sebab rasa frust & kecewa sangat2. kalo aku wat sendiri.. tak per.. memang berbaloi.. di sebabkan bz kat opis.. aku pun dah lupe dah pasal kecederaan jimmy. mujur la enche nizam yang baik hati tu mengingatkan di samping pot pet pot pet.. maka.. aku pun mengagahkan diri tepon pusat servis. hasilnya pukul 3pm jerr.. aku terpacak kat batu caves.. mujur tak terlajak masuk dalam gua kat batu caver tu jerr...

hujan lebat sangat2 kat batu caves.. sampai jerr aku kat kaunter.. aku pun bertanyakan hal jimmy.. dia boleh cakap cam ni.. 'kena order dulu, then gie hantar cat, pastu baru boleh pasang. may be dalam 2 week siap la. becoz diaorang tak keep spare parts' kalo nak cakap macam ni.. masa aku tepon tadi.. boleh jerr cakap.. kannnnnn.. mujur aku tak hangin..

aku agree sangat2 dgn sms ni, "semua berlaku dengan pantas sampai tak sempat kita nak pikir di mana mulanya" aku pun rasa macam mimpi jer.. tapi itulah di namakan suratan takdir. dalam masa 4 bulan jerr... tapi sebenarnya.. kedua2 family yang menjadi penyokong kuat dan lebih beria2 dari tuan empunya badan. that why la it's happen sooooooooo fast.

Semoga Allah swt memberkati permulaan perjalanan ini dan memberi sinar baru dalam kehidupan aku dan dia. Apa yang aku harapkan agar kasih antara kita akan mekar dan berseri sepanjang hari hingga ke hujung nyawa.

malam ni.. aku rajin sikit..

aku wat coffee bun. resepi asal amik kat sini yer...

COFFEE BREAD

190 g high protein flour (I used multipurpose flour) - aku guna 300g tepung
50 g sugar
2 g salt
6 g instant dried yeast
1/2 teaspoon bread improver
1 egg yolk
50 g fresh milk
12 g instant coffee (I mixed 2g nescafe granules with 10g hot water)
60 g water roux
1/2 teaspoon cappuchino coffee emulco (I added) *
30 g butter
50g kismis - ni aku jerr yang tambah..

Method : (Breadmaker method)

1. Pour fresh milk into the breadmaker pan. Add in instant coffee, salt, sugar, egg and water roux.
2. Top it with sifted flour, dry yeast and bread improver.
3. Set the Breadmaker to Dough function.
4. Once the dough is just combined, add in butter and leave the Breadmaker to continue doing it's job. This process will take about 1 1/2 hour including prooving.
5. Remove dough from BM and punch down to release the air. Cut the dough 35g portion each. Make into round balls and leave to rest for 10 minutes.
6. Let the air out of the dough and make into round balls again. Arrange in the prepared tin.
7. Leave to proof till double the size.
8. Bake in a preheated oven at 180 C for 25 minutes or so.
9. Once out of the oven, brush with butter.

WATER ROUX
Source : The Wandering Gourmet
(Yields about 520g Water roux)

Water Roux Starter is something used in bread making to make bread/buns springy. The springiness is fairly noticeable when you have let the bread/buns cool. Just poke your finger against the bun, you’ll see it is springy – causing people young-at-heart to go, “Whee!” *ahem* To make the Water Roux Starter, you need 1 part flour, 5 parts water.

aku mana ada BM, so. uli jerr pelan2. dapat la dough yang lembut. susah nak di bentuk.. tapi tu semua tak penting.. just luaran jerr

ni, aku nyer water roux lebih dari wat bun nih.. sesapa nak.. meh amik.. malam nih.. esok pagi2 aku dah balik kg.. hehhehe

rupanya tak le teruja sangat sebab lembek adunan ni.. susah nak mengulinya.. tapi berkat kesabaran serta ketabahan.. maka terhasillah.. coffee bun yang baunya.. sangat2 aroma terapi.. sangat2 mengancam.. terus jerr wat orang lapo
tengok lah dunya.. betapa gebunya my coffee bun
sangat2 enak.. memang berbaloi menguli tepung yang lembek2 ni..

dah dah.. jom packing2.. satu mende pun lom masuk beg lagi.. sat lagi angah sampai pun lom siap lagi. dia tido sini malam ni. esok.. pepagi bute dah nak gie amik pah & mak wah kat umah man.. then.. teros jerr balik kampung..



....from kekwa22 with love....

1 comment:

  1. semoga disayangi dan menyayangi sehingga ke hujung perjalanan...

    ReplyDelete