last weekend, mencapaikan hasrat enche affa yang mengidam sejak minggu lepas. dia nak makan soto.

soto ayam
bahannya,
2 ulas bawang besar di mayang halus
4 ulas bawang putih di mayang halus
2cm halia di mayang halus
2 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
2 batang kulit kayu manis
1 sup bunjut
soohon yang digoreng
bawang goreng
bergedil daging
1 keping tauhu
1 bungkus rempah soto adami
1/2 ekor ayam di potong kecil
2 tangkai daun sup di potong halus
sedikit minyak untuk menumis
12 gelas air
garam secukup rasa
kekdahnya
panaskan minyak. tumis bawang merah, putih dan halia bersama2 dengan bunga lawang, cengkih serta kulit kayu manis hingga naik bau. masukkan rempah soto. kacau hingga sebati dan naik bau. masukkan air dan ayam serta sup bunjut. biarkan hingga didah dan masuk kan garam sesedap rasa.
bergedil daging.
resepinya ambil kat sini yerr.. aku wat 4 biji kentang jerr.. bahan2 len tu, aku adjust la. resepi asal, cam ni, aku copipes jerr
Bahan-bahan ( 30 biji )
- 1 kilo kentang, dikupas kulitnya dan dipotong bulat
- 300 gram daging cincang
- 2 biji telur, asingkan kuning dan putih
- 3/4 cawan bawang goreng
- secekak daun sup, dicincang
- 2 ulas bawang putih
- 2 sudu teh serbuk lada putih
- garam secukup rasa
- Panaskan kuali dan goreng kentang yang telah dipotong bulat. Bila sudah masak angkat dan toskan. Kemudian ditumbuk lumat.
- Tumbuk bawang putih bersama garam dan serbuk lada putih. Kemudian tumis dengan sedikit minyak sehingga naik bau dan masukkan daging cincang. Masak sehingga daging bertukar warna dan airnya kering.
- Campurkan daging yang telah digoreng tadi ke dalam kentang yang telah ditumbuk lumat. Masukkan juga 2 biji kuning telur, bawang goreng dan daun sup. Gaul rata adunan. Kemudian bentukkan seperti bergedil. Bentuk ikut citarasa sendiri.
- Panaskan minyak, biar minyak betul-betul panas kalau tidak bergedil senang pecah bila digoreng. Celup bergedil yang telah dibentukkan kedalam 2 biji putih telur tadi dan kemudian goreng. Teknik supaya bergedil tidak pecah ialah jangan dibalikkan bergedil sehingga ia betul-betul garing. Insyallah bergedil tidak pecah, gorengnya pun lawa.
hasilnya.. ni le enche affa nyer soto.

armand akan bersekolah kat sini le..


nanti armand akan jadi sebahagian cam ni,




curiculum yang di ajar, nengok sini

ni, rupa anak mama yang bangun jerr tido, terus nak makan kek





....from kekwa22 with love....
“Jika tak dapat apa yang kita suka, belajarlah menyukai apa yg kita dapat… dan bersyukurlah dengan apa yang kita ada..”
No comments:
Post a Comment