14 March 2013

Happy Birthday Abang Armand

Sempena birhday abang Armand kami (bapak dan mama) decide bukan wat party.. sangat2 tak seswai.. cuma ajak wa dan atuk sekeluarga serta mak ngah dan acu datang rumah. sebab nyer.. sibuk sangat membilang hari lahir dia dari hari ke hari..

sempena birthday nyer hari ni... aku buat sumthing yang simple2 jerr..  senang di masak sedap di makan. sebab nyer.. nak masak heavy2 mana ada masa.. len la kalo amik cuti. ni pun wat preparation dalam pukul 3 petang tadi... dapurku berasap2 la.. menyediakan hidangan suprise birthday.

muffin orange. bahannya aku beli yang ready made jerr.. sebab nyer cari poppy seed dah abis kat kedai   makcik (kedai bakery kat bangi) malas dah nak pi cari tempat lain. kalo beli yang ready made ni.. dapat beerapa ketul jerr... pulak tu.. dah mahal plak rege nyer... hish!! dalam dok hish! hish! layan gak la... ape nak buek... dah tu jerr pilihan yang ada.

kekdah nyer.. cam tertera kat plastic.
 hasilnyer
Aku guna paper cup jenis ni jerr.. tapi dapat la banyak sikit ketulannya... hahhahah.. tu nama nyer... strategi.. kih kih kih.. poyo  betul...

then birthday cake wat choc cake jerr.. tapi resepi ambil kat sini.


Blok ucapan yang kaler ijau tu.. armand yang pilih

Ingredients
2 Cups Flour
2 Cups Sugar
¾ Cup Hershey's Cocoa
2 Teaspoons Baking Soda
1 Teaspoon Baking Powder (Optional) This will make the cake rise just a little bit more than using the Baking Soda only.
2 Eggs (I use large eggs)
1 Teaspoon Salt
1 Cup Buttermilk
1 Cup Mazola Vegetable Oil
1 ½ Teaspoons Vanilla Extract
1 Cup Boiling Water
You can use 1 Cup of strong coffee instead of the boiling water. Doing so intensifies the chocolate flavor. If you're making it for children you might want to stick with the boiling water.

Buttermilk
Here's how to make a substitute...
Add 1 Tablespoon of White Vinegar or Lemon Juice to a measuring cup.
Add milk and fill to 1 cup (240 ml). Let it stand for 5 minutes.

Preparation
Preheat Oven to 300° F
(This is not a typo! This is a slow bake chocolate cake recipe.) Use Crisco Shortening to lightly grease and flour the 9 x 13 in. Baking Dish.
(Note: You can this recipe for cupcakes and as a layer cake. I included the baking times for each option below.)
Place all the ingredients on the left except the cup of boiling water into a mixing bowl.
Mix at medium or medium high speed. After about 1 minute add the 1 cup of boiling water. Then continue to mix until all ingredients are blended and smooth.
Pour into greased and floured baking dish
Bake for... 9" x 13" Baking Dish Bake for 1 hr.
(or)
Cupcakes: 22 - 23 min.
Be sure to use cupcake liners.
(or)
(2) 8 in. Round Cake Pans - 45 min.
Test by sticking in the middle with a knife. If it comes out clean... it's done! If not put it back in the oven for an additional 5 minutes and then test again.
Allow to cool.

aku wat topping guna fresh cream jer... dah tak sempat dah ni..
ni plak.. kek tiramisu . idea nak wat tiramisu amik kat sini .. pastu aku adjust ikot suka hati aku.
bahan2 yang aku gunakan ialah
 
Kalo nak wat nyerrr cam nih..

bahan nyer..

biskut tiramisu. macam dalam gambo
1 cawan whiping cream. non dairy
250g cream cheese
1 sudu besar jus lemon
1/2 cawan gula castor
air nescafe tanpa gula suam secukupnyer
serbuk coklat secukupnya

kekdah nyer

mixer cream cheese, whipping cream, gula dan jus lemon sampai kental.. guna kelajuam maximum.
sediakan bekas ikut suka saiz nyer (jangan beso sangat la..nanti dapat layer sket.. celupkan biskut ke dalam air nescafe suam. cepat2 n susun dalam bekas. kena cepat2 sebab biskut ni cepat lembut. nanti patah.. atau pun susun elok2 then siram ngan nescafe.. tak kisah la cemana pun..pastu letak cream tadi sebanyak mana yang suka. then taburlah serbuk coklat. ikut suka.. jangan banyak sangat nanti pahit. then ulangi proces sampai abis.. masukkan dalam peti sejuk bila dah siap semua. makan masa sejuk2.. bestttttttt

  Ni plak trifle.. senang di buat..
bahannyer
biskut tiramisu (lebihan dari dari kek tiramisu)
jeli strawberi
2 sudu kastad
1/2 tin susu
1 cawan air
5 sudu besar gula
kepingan coklat (syiling)
coklat rice secukupnya

kekdahnya
sediakan bekas ikut suka hati.. aku guna gelas jerr sebba senang nak bagi org makan...patahkan sekeping biskut tiramisu. masak jeli ikut aturan dekat kotak. then tuang atas biskut. biarkan beku. letak 3 keping coklat kedalam setiap bekas.campurkan susu air dan kastad serta gula. kacau dengan api yang perlahan hingga sekali didih.tuang ketas kepingan coklat. biarkan sedikit keras dan taburkan coklat rice. sejukkan dalam peti sejuk.

ni rupa nyer
pastu makeup sikit sebab ada lebihan wiping cream dari kek. then tetiba plak terjumpa sebiji buah kiwi dam peti sejuk.. so.. potong2 dan susun cam nih...

tada....
 
Ni plak crepe blueberry. errmmm wat sikit jerr sebab ada lebihan dari whipping cream. resepi crepe kat sini. gantikan durian tu dengan bluberry filling..
 
Ni plak creamy speghetti. cara nak wat nyerr cam nih cuma di gantikan dengan udang.. senang jerr...
Sesemua ni aku masak dari pukul 3ptg sensorang. enche affa bz deco2. ni jerr yang sempat.. tak de la masak tak henti2. ada la berhenti solat ngan tengok2 enche affa deco2. banyak gak hasilnyer... errmm sebab menu yang senang..

jom layan food
tak de la banyak.. coffe table jerr...
errmmm ni lerr semuanyer.. termasuk birthday cake.
Alhamdulillah sangat2 meriah..tapi sebelum tu dah pakat2 dengan wa dulu nak ambil diorang lambat. sajerr nak wat suprise kat abang. abang kalo dia suprise dan happy sangat.. dia akan jadi tersipu2 gitew.. ermmm comel jerr tgok dia terkulat2 sebab suprise... 
cake dah ready...

Rumah pun dah siap gantung-gantung belon..
jom jom kita tengok reaksi abang..

mula2 tutup pintu rapat2. dengar suara abang.. dari luar complain kenapa ada kasut banyak kat luar rumah termasuk kasut wa.. huhhuhu


jeng jeng... jeng birthday boy dah masuk.. tengok muka terkejut...
tak sangka ada parti.. tapi tak leh cakap.. sebab terkejut..
kena tembak pop dgn mak ngah.. cess.. gaya mengelak
Fuyooooo.. masih lagi tanpa suara..
heheheh terkejut...
kakak ina fire tepat kena sasaran
Adoiii.. ermm tersengih2
tengok muka birthday boy yang masih lagi terkejut.. tak leh cakap
sempat lagi menjeling makanan
family wa..
masih lagi terkulat2 tak leh cakap apa...
tanpa suara.. hanya mampu tersengih2 jerrr
Sempat lagi pikir n berangan
Hadooii ini birthday boy aarr masih lagi tak boleh cakap maaaaa... tersangat la suprise nyerr.. senyum2 cover ngan gigi
Sesi potong kek.. penat dah suruh abang armand say something.. tapi masih lagi tak bersuara..
Hadiah dari Acu. time ni tak leh cakap lagi..
hadiah from mak ngah
Hadiah dari family wa...yang tak de kakak ifa jerr...
Sampai la ke saat ni.. masih lagi tak ada suara.. takot gak mama nyer.. mana lerr taw hilang suara akibat terkezut...
Hanya sengih jerrr.. cam nih
Baca tanpa suara... masih belum boleh berkata apa2... terlampau terkejut.. tak sangka dan happy.. dan dapat banayk hadiah.
Hadoiiii abang.. abang... lepas 30 minit baru boleh bercakap... errmm lega.. sangat2 happy sampai tak leh cakap apa2.. Alhamdulillah dah 5 tahun usia abang... dah matured dah..Semoga menjadi anak yang soleh. Ameen. Love you so much Armand Iskandar..

 
....from kekwa22 with love....

 “Jika tak dapat apa yang kita suka, belajarlah menyukai apa yg kita dapat… dan bersyukurlah dengan apa yang kita ada..”

1 comment: