30 April 2014

Water Dispenser dan tolong menolong

Suatu pagi.. biasanya pagi dan sebelum waktu bekerja tamat, botol2 air hampir kosong atau pun hampir kosong. minta di isi..

Rutinnya biasa seperti sesebelumnya, pertolongan di minta. mana mampu kudrat seorang wanita untuk mengangkat sebotol air.

 Jawapan di terima, sangat menghampakan. Panjaaaaaaang omelan dan bebelan yang di terima. errmm aku akur dengan statment.

 Tunggu dan terus menunggu jika ada insan yang ingin berbakti. Alhamdulillah selepas sepuluh minit.. semuanya seperti sediakala. ramai yang memenuhi cawan, mug & tumbler masing2 sebagai bekalan ketika dahaga semasa menjalankan tugas. Alhamdulillah.

Tolong menolong. bukankah itu satu perbuatan yang baik? Bukankah perbuatan yang baik itu akan di kenang orang? Bukankah perbuatan baik itu akan di kurniakan ganjaran oleh Allah swt. Mudah bukan untuk mendapat ganjaran? tetapi kenapa di persiakan?


يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا لَا تُحِلُّوا شَعَائِرَ اللَّهِ وَلَا الشَّهْرَ الْحَرَامَ وَلَا الْهَدْيَ وَلَا الْقَلَائِدَ وَلَا آمِّينَ الْبَيْتَ الْحَرَامَ يَبْتَغُونَ فَضْلًا مِنْ رَبِّهِمْ وَرِضْوَانًا ۚ وَإِذَا حَلَلْتُمْ فَاصْطَادُوا ۚ وَلَا يَجْرِمَنَّكُمْ شَنَآنُ قَوْمٍ أَنْ صَدُّوكُمْ عَنِ الْمَسْجِدِ الْحَرَامِ أَنْ تَعْتَدُوا ۘ وَتَعَاوَنُوا عَلَى الْبِرِّ وَالتَّقْوَىٰ ۖ وَلَا تَعَاوَنُوا عَلَى الْإِثْمِ وَالْعُدْوَانِ ۚ وَاتَّقُوا اللَّهَ ۖ إِنَّ اللَّهَ شَدِيدُ الْعِقَابِ
Hai orang-orang yang beriman, janganlah kamu melanggar syi´ar-syi´ar Allah, dan jangan melanggar kehormatan bulan-bulan haram, jangan (mengganggu) binatang-binatang had-ya, dan binatang-binatang qalaa-id, dan jangan (pula) mengganggu orang-orang yang mengunjungi Baitullah sedang mereka mencari kurnia dan keridhaan dari Tuhannya dan apabila kamu telah menyelesaikan ibadah haji, maka bolehlah berburu. Dan janganlah sekali-kali kebencian(mu) kepada sesuatu kaum karena mereka menghalang-halangi kamu dari Masjidilharam, mendorongmu berbuat aniaya (kepada mereka). Dan tolong-menolonglah kamu dalam (mengerjakan) kebajikan dan takwa, dan jangan tolong-menolong dalam berbuat dosa dan pelanggaran. Dan bertakwalah kamu kepada Allah, sesungguhnya Allah amat berat siksa-Nya. 
 - surah Al-Mâ´idah ayat 2 ....from kekwa22 with love.... “Jika tak dapat apa yang kita suka, belajarlah menyukai apa yg kita dapat… dan bersyukurlah dengan apa yang kita ada..”

No comments:

Post a Comment