05 August 2009

Salam Nisfu Syaaban

malam ni tak pi main badminton sebab kepala masih lagi pening. memang cadangnya nak pi.. tapi tak berani la pulak.. nanti kalau pitam, aku gak yang susah nih... so, dok umah jerr la malam nih..

so, petang tadi aku masak untuk dinner.. kak norma balik lambat. dia pi umah adik dia.. pencuri masuk rumah adik dia.. kesian betul.. habis barang kemas kena curi. banyak pulak tu.. ermm nak buat macam mana kan.. mujur dia selamat.

so, menu malam ni, ni jerr la.. apa yang ada kat umah. sebabnya dah lama tak pi pasar. menggunakan bahan2 yang sedia ada kat umah jer. esok baru cadang nak pi beli bekalan. ni jerr la yang sempat di masak. aku start masak pukul 7pm. then selesai segalanya bila azan maghrib. cepat jerr.. siap sebab masak pun simple jer.. tak de la susah2. siapa kata masak ni susah, errmm alasan jerr yang membuatkannya susah. ala.. hendak seribu daya tak hendak seribu dalih. mandi, solat n terus makan..

malam ni sempat habiskan sembat baju fiza. errm esok aku jahit dia nyer kain, then bolehlah dia pakai on sabtu ni.. masa bertunang kakak dia.

malam ni malam nisfu syaaban. banyak keberkatan pada malam nih.. apa peristiwa yang berlaku pada malam nih...ni kisahnya

Nisfu dlm bahasa arab beerti setengah. Nisfu Syaaban beerti setengah bulan Syaaban. Malam Nisfu Syaaban adalah malam lima-belas Syaaban iaitu siangnya empat-belas haribulan Syaaban.

Malam Nisfu Syaaban merupakan malam yang penuh berkat dan rahmat selepas malam Lailatul qadr. Saiyidatina Aisyah r.a. meriwayatkan bahawa Nabi saw tidak tidur pada malam itu sebagaimana yg tersebut dalam sebuah hadis yg diriwayatkan oleh Iman Al-Baihaqi r.a:

Rasulullah saw telah bangun pada malam (Nisfu Syaaban) dan bersembahyang dah sungguh lama sujudnya sehingga aku fikir beliau telah wafat. Apabila aku melihat demikian aku mencuit ibu jari kaki Baginda saw dan bergerak. Kemudian aku kembali dan aku dengar Baginda saw berkata dlm sujudnya, "Ya Allah aku pohonkan kemaafanMu daripada apa yg akan diturunkan dan aku pohonkan keredhaanMu daripada kemurkaanMu dan aku berlindung kpdMu daripadaMu. Aku tidak dpt menghitung pujian terhadapMu seperti kamu memuji diriMu sendiri."
Setelah Baginda saw selesai sembahyang, Baginda berkata kpd Saiyidatina Aisyah r.a. "Malam ini adalan malam Nisfu syaaban. Sesunguhnya Allah Azzawajjal telah dtg kpd hambanya pada malam Nisfu syaaban dan memberi keampunan kpd mereka yg beristighfar, memberi rahmat ke atas mereka yg memberi rahmat dan melambatkan rahmat dan keampunan terhadap org2 yg dengki."

Hari nisfu sya'aban adalah hari dimana buku catatan amalan kita selama setahun diangkat ke langit dan diganti dengan buku catatan yang baru. Catatan pertama yang akan dicatatkan dibuku yang baru akan bermula sebaik sahaja masuk waktu maghrib, (15 Sya'aban bermula pada 14 hb sya'aban sebaik sahaja masuk maghrib)

Berikut adalah antara amal ibadah di hari Nisfu Sya'aban:

1.Solat sunat nisfu sya'aban - terdapat dua cara mengerjakan solat sunat ini

Sembahyang 100 rakaat dengan memberi salaam selepas setiap 2 rakaat. Surah Al-Ikhlas dibaca sebanyak 11 kali setelah setiap rakaat setelah membaca surah al-Fatihah

Sembahyang 10 rakaat dengan memberi salaam selepas setiap 2 rakaat. Surah Al-Ikhlas dibaca sebanyak 100 kali setelah setiap rakaat setelah membaca surah al-Fatihah

2. Membaca Yasin 3x selepas solat Maghribnya


i) Yasin pertama : mohon dipanjangkan umur untuk beribadat kepada Allah

ii) Yasin kedua : mohon rezeki yang halal untuk beribadat kepada Allah

iii) Yasin ketiga : mohon ditetapkan iman dan Islam & mati di dalam iman

3. Berpuasa pada siangnya (mulai pagi esoknya-15 Syaaban)

kepala aku makin berat ni.. rasanya cam tak leh tulis panjang jerr.. ni sebabnya ubat selsema yang aku makan ni.. le.. errmm tak perr aku kena rest banyak2.. esok aku nak puasa..
gudnite..


....from kekwa22 with love....

No comments:

Post a Comment