18 November 2010

my day

Maleh betui nak bangun pagi ni.. sejuk sangat2.. penat semalam lom ilang.. aarrgghhhh.. harinya telah tiba..

Banyak mende nak kena wat ni.. semuanya mesti siap before 12.30pm..

Mula2 aku menyiapkan barang2 untuk hantaran.. 5 jerr.. tak banyak.. tapi nak pikir yang 5 ni.. punya la susah.. sebabnya.. masa suntuk sangat.. aku kan kalo pikir2 balik.. pesal lerr nak menyempit time2 ni plak.. may be.. time ni aku cuti lama.. n dia pun tak de masalah.. time ni.. before his final semester. May be.. dah sampai seru kan.......

Ni, hantaran untuk ahli2 rombongan..

Muffin oren

Cheese tartBuah2an

Chocolate

Cake

Ni plak.. sebab dah menjadi adat istiadat.. kena la ada... orang perak kannnnnnnn

Tepak sirih.. yang ni pah yang wat.. aku tak reti. cantik kan.. kekwa oren.. rupanya dalam tepak sirih ni, kena letak beras n duit.. aku ingat bahan2 nak makan sirih jerr...

untuk tetamu yang hadir

Dah settle semua2 ni.. jom jom masuk dapo.. masakla weeiii wat mende lagi.. mak cakap kat kengkawan dia, ‘biar dia masak.. kita tolong kacau jer... tak pun, tolong tengok je.. kalo tak nanti tak kena dengan cara dia,.. dia yang nak menjamu’. Huhuuu.. ayat power mak.. mana tak nya.. tetiba kengkawan mak nak masukkan asam keping dalam masak lemak nangka.. mana bleh weiii.. pah pun tak pernah letak asam keping.. dia pun pelik... mujur aku cepat menghalang.. sebabnya orang2 kat sini letak asam keping. Resepi tak sama maaa.. So, sebelum bahan2 di tuko ikut cara diorang, aku yang kena take over. Hasilnya memang penat sangat2 memasak.. mujur bab2 potong memotong serta blend dah settle. Tinggal nak masak jerr. Orang tamak selalu penat.. huhuhuu

Menu untuk tengah hari ni...

Masak lemak nangka & bilis

Ayam masak merah

Sayo campur

Pajeri nanas

Kerabu mangga

Yang tak de dalam gambo.. sebab tak sempat amik gambo.. dah diorang halau suruh pi mandi.. hehhehe.. may be.. diorang dah tak tahan dengan bau aku yang tak serupa orang ni...

Ikan goreng

Sambal belacan

Mentimun

Ikan masin

Buah oren - sebab tema oren

Kuih muih yang aku wat semalam

Dan yang ni, sponser by awek abang lim... pergghh dah ada awek tuuuuuuuuuu.. jangan tak tahu...

Jeruk

Semalam, adik ada tanya.. apa menu untuk hari ni, maka, aku pun sebut satu2.. adik cakap.. macam2 ada.. sampaikan dia kata.. nanti orang confuse plak nak makan mana satu.. punya la banyak.. hehhe

Hari ni abang lim ngan adik tak ada. Diorang tak leh keje n cuti. Abang lim baru je tuko tempat keje. Sama gak ngan adik.. baru keje tempat baru sebulan.. so, mmg tak de cuti.. kalo aku pun kalo baru keje akan menghadapi masalah yang sama. Lagi pun next month.. diorang kena cuti on Friday. aku, ok jer.. bukan sengaja kannnnn... kalo ikut diorang.. memang la.. nak ada on my day.. dari semalam abang lim telah menjemput orang2 kampung.. dia yang sibuk.. siap pi tambah jemput orang 2 kampung lagi. Dia cakap biar ramai..

Pah, mak n aku sangat2 harap yang cik mat boleh datang. Sebabnya sape nak cakap2 kan.... tak kan pah plak.. pak ngah memang awal2 lagi dah bagi tahu.. tak dapat cuti. Lagi pun block dia wat korban. Dia kan ajk kat situ.. so, mana boleh tinggal..

pak cu plak dia nyer cuti dah bajet untuk kenduri achik n sedara dia bulan 12 tu... dia datang umah mak.. 16hb.. lepas 19hb, dia balik kl.. dan 24hb akan datang penang lagi.. anak sedara belah mak cu plak nak kawin.. kan kena datang sini 2 kali.. so, ok la kalo tak datang..

pak tam plak.. nak wat kenduri arwah on sabtu becoz my lovely harith nak bersunat. Satu2nya anak laki pak tam. Hari ni.. dia kena pi amik pinggan mangkuk kat penjaganya.. becoz petang ni dah tuan penjaga dia nak balik kampung di Pahang.. barang2 nak masak pun nak di beli. Pak tam ni.. kira 1st time nak wat acara kenduri.. plak tu.. pak tam ni.. gelabah sikit.. hehheeh dia tak biasa.. so, alasan di terima.

Semalam masa kol cik mat pun dia dah agree datang umah aku.. tapi, pagi ni, dia kol achik.. n cakap ngan pah dalam pukul 11am, dia cakap dia tak datang yang alasannya.. sangat2 aku tak boleh berkompromi..... alasannya.... tak payah sebut la.. kan aku dah pesan.. kalo nak bagi alasan kat aku.. biar la yang canggih sikit... tak per la.. ok jerr.. tak datang pun tak per.. tak yah datang langsung pun tak per... cumanya.. semalam.. boleh jerr tepon aku.. hari ni, pesal tak leh..

muke pah dah berubah.. dia pandang jerr aku dengan pandangan yang keciwa. mak pun dah tatau nak cakap apa.. aku kecik ati aarr.. then aku tengok mak sibuk dok pikir nak minta tolong sape.. sebabnya majlis akan bermula lagi 3 jam jerr.. mulanya mak nak minta tolong pak su. Dah bagi tahu seminggu dah.. Tapi, pak su awal2 lagi bagi tahu yang dia tak reti nak cakap.. anak dia yang 11 orang tu.. semuanya orang len yang cakapkan.. dia mmg fail bab2 ni.. kesian mak.. kena pikir... aku tau mak frust. Ni yang aku tak suke kalo mak n pah keciwa.. aku tak sampai ati aaarrr..... nak nengok diorang tu.. sedih.. kalo diorang sedih, aku lagi sedih. aku mmg kalah bab2 nih.. bertambah2 kecik ati aku nih.. ujan weeii... sepatutnya tak boleh ujan on my day tapi tah aarr... kat sini kitaorang tak de sedara mara yang ada pun tu jerr la.. terima kasih yerr abang zulkornain yang sudi menjadi juru cakap. Jasamu di kenang.

Masa yop si photographer & his wife, k ina, datang.. aku baru nak masuk bilik air.. k ina yang akan make-upkan aku hari ni.. kena tunggu aku mandi dulu.. hehhehe.. punya la poyo.. k ina & si yop ni.. dok wat laporan yang betapa gelabahnya.. kawan baik dia aka my bakal tunang menjelang hari ni.. hehhee.. aku boleh imagine.. ce mana rupanya...

Tepat pada pukul 2pm.. maka sampai la.. ahli2 rombongan ke umah mak aku...

Yop cakap.. siap ada kad jemputan tu, yang tak hengat.. hehhee.. ni.. keje2 kawan dia le.. aku tak campo..

di mulai dengan episode makan2.. sebab pah cakap.. masing2 dah lapo datang jejauh.. maka.. kita makan dulu... aku dok bajet cool jerr kat dalam bilik.....

Ni, upacara penyerahan tepak sirih oleh abang zulkornain & wakil dari sebelah pihak lelaki.

Kekdahnya.. mule2 duduk bersila mengadap2 sambil pegang tepak sirih, tuko, angkat tangan n salam.. setel...

Tak lengkap le kalo tak de sessi nih...

Ni.. barang2 hantaran dari kedua belah pihak...

Cake

Ni plak adik beradik kedua belah pihak. Yang tak ada, abang lim n adik. Achik, angah, aku, enche affa, kak ngah n anak serta hubby dia serta ain, adik bongsu enche affa.


apa yang pelik dalam gambo nih? kipas.. kenapa kipas ni tak berpusing? pada hal.. tengah ligat berpusing.. yop.. ce mana kau wat nih?...

Ahli2 rombongan sumer balik dalam pukul 4pm. Tapi enche affa kena tinggal sini.. becoz, achik dah booking bakal abang ipo dia ni..

Wah! enche affa.. ramai yang cakap muke dia macam norman hakim. Gelak beso aku aarr.. kelako weeiii.. Then cakap aku ni, taste artis la pulak.. hampeh betul.. siyesly, selama ni.. aku tak pernah langsung nampak yang enche affa ni.. ada iras ke whatever yang sewaktu dengan norman hakim. Totally zero. Termasuk le amirol & amir my cousin pun cakap muke enche affa kite ni.. macam norman hakim..... yerr la.. suke ati kome le.. tapi teman idok agree langsung...

Achik suruh enche affa amik gambo dia n amirol sebab nak wat banting n banner sempena majlis dia.. baru jerr beberapa jam jadi tunang along dia.. dah kena buli.. nasib le.. nak jadi abang long, kena la berkorban apa saje.. achik cakap, sajer.. nak tgok skill abang affa... nasib le enche affa.

Hasilnya.. dari pukul 7pm sampai le pukul 11pm lebih, achik dok mengadap gambo dia jerr.. sampai orang len fenin & malas nak layan dia...





....from kekwa22 with love....

3 comments:

  1. Saibah Hj Abu Bakar and
    Mohd Afzanizam Mohd Zam,

    congratulations on your engagement

    ReplyDelete
  2. terima kasih juga

    ReplyDelete