16 March 2013

lets sedut... :) siput sedut

Errmm lama gilerr tak masak siput sedut. errmm bertahun2 dah.. hampir 10 tahun kot.. heheheh lama giler tuuu...

so, smlam masa pi nsk.. rembat aar satu tray.. rm7.50. sikit jerr beli nyerr...

malas aarr nak bebel2 jom kita layan.. masak lemak siput sedut..
kalo sapa2 nak masak simple macam aku ni.. cam nih;

bahannya..
siput sedut di basuh bersih dan di potong bahagian belakanya
1 cawan santan pekat
1 batang serai
3 biji cili padi
3 ulas bawang merah
sekeping daun kunyit
1cm halia
1 keping asam keping
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
garam secukup rasa.

kekdah nyer..
blend or tumbuk cili, halia dan bawang. masukkan kedalam periuk. masukkan daun kunyit serta asam keping diikuti dengan serai yang dah di ketuk. masukkan siput. panaskan dengan api perlahan..selama 2 minit lebih kurang. then masukkan santan, kunyit dan garam. masak hingga sekali didih. elakkan dari santan pecah minyak..

tarrraaaa... kuah pekat baru best...sedap oooo.. tak sangka yang abang armand pun layan siput sedut nih..
 Then masak lemak labu.. ni, abang armand yang request.. sebab mamanya sudah lama tak masak labu..

bahannya
1/2 biji labu yang di kupas dan di bersihkan
seikat pucuk labu
2 ulas bawang merah di tumbuk halus
1 sudu udang kering
2 biji cili padi di belah tengah
1 keping daun kunyit
1 cawan santan pekat
1/2 cawan air.

kekdahnyer..
masukkan bawang, udang kering cili padi, air dan daun kunyit ke dalam periuk. then add labu. masak hingga labu lembut. then add pucuk labu and santan. masak hingga sekali didih. jangan sampai santan pecah minyak.. so, tadaaaa....
 Ni plak cencaru sumbat
 
bahannya
cerr refer kat sini

Alhamdulillah...

 
 ....from kekwa22 with love....
 “Jika tak dapat apa yang kita suka, belajarlah menyukai apa yg kita dapat… dan bersyukurlah dengan apa yang kita ada..”

1 comment:

  1. adohaiiii...!!meleleh ayaq lioq..!slurppp....!! ;)

    -maksunurul

    ReplyDelete